Европейски ден на спорта в училище


28.09.2018г.
На 28.09.2018г. в ОУ „Райна Княгиня“ за пръв път се проведе Европейски ден на спорта. Това е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник.
Събитието се провежда за четвърта поредна година и има за цел да обхване колкото се може повече деца, млади хора, училища и организации в цяла Европа. През 2018г. повече от 400 училища от над 200 населени места в страната взеха участие в събитието. Рекорден брой ученици са били физически активни през този ден – близо 90 000.
В България инициативата се координира от сдружение „BG Бъди активен“. Събитието е подкрепено от Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването и Център за развитие на човешките ресурси.
 ОУ „Райна Княгиня“ подкрепи събитието с активно участие на ученици от първи до седми клас, като представителите от начален курс бяха всички ученици от целодневна организация на учебния ден. В прогиманазиелен етап се проведоха традиционни форми на спортни игри като волейбол и футбол, а в начален курс - състезателни игри с бягане, състезателни игри с подскоци, гореща топка и гърненце.
 За награда за най-активно включилите се бяха осигурени предметни награди с логото на инициативата.
 Учители от ОУ „Райна Княгиня“  подготвиха програмата за спортните занимания и  организираха активностите, в които учениците участваха. За начален курс отговорници бяха Ивета Гаврилова, Софка Комитова, Пенка Чакандракова, Сабина Вълчанова, а за прогимназиален - Боряна Илкова, Димитър Хорозов и Павел Дженев.

Официално откриване на учебната година

 
17.09.2018г.

Тържествено започна новата учебна 2018/2019 година в ОУ "Райна Княгиня" в Пловдив. В празнично украсения двор ученици, учители и родители присъстваха на церемонията по откриване на учебната година. Програмата включваше танци на мажоретните състави на училището, поздрав от вокална група „ Детски мечти“,  рецитал и др.
Официални гости на тържеството бяха Иванка Киркова - началник на Регионалното управление на образованието, Виргин Кацаров, председател на Обществен съвет и Христо Кирков, председател на Училищното настоятелство.
Директорът на училището, Мария Гайдарова,  приветства учениците, пожела им много лични и творчески успехи и откри началото на учебната година.
След първия училищен звънец, в училището влязоха първокласниците, които тази година са 114. Те бяха посрещнати в празнично украсени класни стаи и захранени по стара традиция с питка и мед. Новата учебна година започна за 936 ученици. За обучението и възпитанието им ще се грижат 80 учители.

                                              

ОУ ”Райна Княгиня”  е иновативно училище, разполагащо с модерна материално-техническа база - осъвременени класни стаи, оборудвани с мултимедии, лаптопи, интерактивни дъски и постоянна интернет връзка, два компютърни кабинета, физкултурен салон, фитнес зала, фитнес уреди на открито и спортна площадка с футболно игрище, библиотечно-информационен център, индивидуални шкафчета за учениците. От миналата година коридорите се превърнаха в прекрасно място за почивка и релакс, след като бяха организирани кътове за четене; поставена бе и ударопоглъщаща настилка.

Коридорите на ОУ „Райна Княгиня“ също стават място за просвета


април, 2018г.

 

 

Нова идея, насочена към учениците си, осъществи ръководството на ОУ „Райна Княгиня“. С цел да провокира интерес към четенето и любов към книгата, училището превърна училищните коридори в уютни кътове за четене, където всеки ученик има възможност да се потопи във вълшебния свят на книгата, да развихри фантазията си и да научи нещо интересно, докато си почива.

За удобство на четящите са поставени възглавници, а на рафтове са изложени различни сборници с разкази, приказки, енциклопедии и т.н. Около кътовете за четене са изведени цитати на известни личности и снимки на места от България, които са част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО. Пловдив е представен с Етнографския музей.

 

 


Официалното представяне на завършения проект се осъществи на 30.04.2018г. Гост на събитието бе и Община Пловдив, с представител заместник-кметът Стефан Стоянов.

 

„Надяваме се по тази начин да стимулираме децата да четат повече книги, да провокираме тяхната креативност, да развием техните меки умения към общуване и социализация“, заяви директорът на Мария Гайдарова. „Това е място, където те по-лесно ще могат да се докоснат до ценностите и до мъдростта на книгите“.

 

                                

 

ОУ „Райна Княгиня“ е инициатор и участник в съвместния проект „Иновативни училища“ на Община Пловдив и фондация Световен образователен форум България и е официално признато от Министерството на образованието и науката за иновативно заради успеха му по внедряване на работа в екип във всички часове във всички класове от 1 до 7 клас.

„През последните години в училище „Райна Княгиня“ се вижда много голяма промяна и тя се дължи на всички Вас. „Иновативни училища“ са една от първите мащабни програми, която започнахме преди години. Понякога дори реорганизацията на класните стаи и коридорите прави образованието по-интересно и по-достъпно“, сподели заместник-кметът Стефан Стоянов.

                                     

Творческо състезание „Енигматично“


март, 2018г.

 

Първото творческо състезание за деца „Енигматично“ се проведе на 24.03.2018г. в гр. Пловдив. Организатор е „Ученическа академия“, гр. Пловдив.

Златен медал с максимален резултат получи Димана Праматарова от 4 „а“ клас.

Класен ръководител е Божанка Панайотова.

Математическо състезание „Европейско кенгуру“


март, 2018г.

 

На 17. 03.2018г се проведе Областен кръг на Националното математическо състезание „Европейско кенгуру”. Организатори са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието и Сдружение „Европейско кенгуру“.            Първо място с максимален резултат спечели Димана Праматарова от 4 „а“ клас.

Класен ръководител е Божанка Панайотова.